Вітання з ювілеєм Сергія Мироновича Дерев’янка

2 березня 2020 р. на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин відбулася урочиста академія з нагоди 60-річчя доктора політичних наук, професора кафедри політичних інститутів та процесів, заслуженого працівника освіти України, відомого на Прикарпатті громадського діяча Сергія Дерев’янка. З ювілеєм шанованого вченого прийшли привітати ректор Університету Ігор Цепенда, декан Факультету Микола Кугутяк, завідувач кафедри політичних інститутів та процесів Василь Марчук, заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Ігор Гаврилюк, колеги-викладачі, аспіранти та студенти. Сергій Миронович близько трьох десятків років присвятив рідній Альма-матер. Він є автором і співавтором понад півтори сотні наукових та навчально-методичних праць в царині політології, конституційного права, політичної історії України, історіографії та джерелознавства, окремі з яких опубліковані за кордоном. Під його науковим керівництвом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук захистили близько десятка молодих науковців. Щиро бажаємо ювіляру подальших успіхів в науковій та громадській діяльності задля розвитку вітчизняної науки, освіти та рідного краю!

 

Довідка:

Сергій Миронович Дерев’янко народився 1 березня 1960 р. у с. Старі Богородчани Богородчанського району Івано-Франківської області. Закінчив Богородчанську середню школу з золотою медаллю (1977 р.), з відзнакою – історичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника (1982 р.), аспірантуру історичного факультету Київського державного університету імені Тараса Шевченка (1990 р.), докторантуру Прикарпатського університету імені Василя Стефаника та відділу конституційного права та місцевого самоврядування Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України (2008 р.).

У 1984–1992 рр. – викладач кафедри суспільних дисциплін Івано-Франківського державного медичного інституту, далі – асистент, доцент кафедр історії стародавнього світу і середніх віків, всесвітньої історії Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Від 1996 р. – декан факультету довузівської підготовки, директор Гуманітарного інституту при університеті. У 1998–2005 рр. – проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. З 2002 р. – професор кафедри історіографії і джерелознавства. З 2000 р. зі створенням кафедри історіографії і джерелознавства працював за сумісництвом доцентом, а з 2002 р. – професор цієї кафедри.

З грудня 2008 р. до 1 вересня 2012 р. – професор кафедри історіографії і джерелознавства, за сумісництвом – професор кафедри політології, доцент кафедри конституційного, адміністративного і міжнародного права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

З 1 вересня 2012 р. – професор кафедри політології, а з серпня 2015 р. – по даний час – професор кафедри політичних інститутів та процесів ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

З вересня 2016 – по даний час – за сумісництвом – професор кафедри публічного управління та адміністрування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Кандидат історичних наук. Дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за науковою спеціальністю 07.00.01 – історія політичних партій і рухів у листопаді 1990 р. у Київському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка. Доцент (1996 р.).

Доктор політичних наук. Докторську дисертацію на тему «Референдум як демократичний політичний інститут: світовий досвід і Україна» за науковою спеціальністю 23.00.02 – політичні інститути та процеси захистив 12 жовтня 2012 р. у спеціалізованій вченої ради Д 26.236.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) політичних наук в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії наук України.

Відмінник освіти України (2002 р.), Заслужений працівник освіти України (2012 р.). У 2013 р. одержав диплом, нагрудний знак і премію голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації та голови Івано-Франківської обласної ради у номінації «Відомий науковець року» за вагомі досягнення в галузі науки та освіти та особистий внесок у розвиток науки.

У 2013–2014 рр. – директор департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Автор понад 150 наукових праць з проблем політичної історії України, джерелознавства, історіографії, політології та конституційного права. Досліджує джерела та історіографію історії Західної України 20–30-х рр. ХХ ст., конституційно-правові засади виборів і референдумів в Україні. Його праці опубліковані у Республіках Білорусь, Казахстан, Польща, Російській Федерації.

Член спеціалізованої вченої ради (2003–2007 рр.) Здійснює керівництво аспірантами. Підготував сім кандидатів наук.

Викладацьку й наукову роботу поєднує з активною громадською діяльністю: 2000 р. – голова Івано-Франківської обласної комісії з проведення всеукраїнського референдуму, 2002–2006 рр. – голова обласної територіальної виборчої комісії з виборів депутатів Івано-Франківської обласної ради, 2004 р. – голова територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу № 84 (м. Івано-Франківськ) з виборів Президента України. Здійснював правовий супровід і консультативно-методичне забезпечення виборчих кампаній 1999, 2006, 2010, 2012, 2015, 2018 рр. Нагороджений Почесною Грамотою Центральної виборчої комісії (2000 р.).