Екскурсія експозицією виставки «Пам’ятки духовної культури Українських Карпат» для екс-міністра закордонних справ України Павла Клімкіна

10 квітня 2021 р. у приміщенні Івано-Франківського національного академічного обласного музично-драматичного театр імені Івана Франка ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, викладачі та декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Кугутяк разом з відомими культурними, громадськими та політичними діячами України взяли участь у презентації міжнародного культурно-соціального проєкту «Таємниці України для тебе».

Як зазначив один із ініціаторів проєкту Почесний консул Угорщини в Івано-Франківській області Василь Вишиванюк проєкт має на меті залучення громад до створення єдиної бази даних нематеріальної спадщини України. У рамках проєкту буде створено цікаві історико-культурні та гастрономічні маршрути регіонами України під назвою «Зустрінемо, розкажемо, навчимо, пригостимо».

Під час пресконференції Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника презентував виставку «Пам’ятки духовної культури Українських Карпат». Наш Університет виступає партнером нового міжнародного культурно-соціального проекту «Таємниці України для тебе». Екскурсію експозицією виставки провів професор Микола Кугутяк. Виставка складається з 15 банерних експонатів, розділених на 4 частини – «У пошуках індоєвропейської прабатьківщини. Відкриття забутої сакральної спадщини», «Кургани Прикарпаття: могили, святилища, ритуальні комплекси», « Городища – святилища Прикарпаття» та « Монастирські обителі Прикарпаття». В основу виставки лягли результати Карпатської археологічної експедиції науковців Прикарпатського національного університету 2006–2019 рр. під керівництвом професора Миколи Кугутяка.

«Ми повертаємося до джерел, до своєї духовної спадщини. Впродовж століть на нашій землі живуть і між собою спілкуються чотири субетнічні групи населення – покутяни, лемки, бойки і гуцули. Це – українці. Кожна із цих груп має свої особливості. З цього твориться мозаїка Прикарпаття, з цього твориться мозаїка всієї України. У нас є унікальні особливості, які ми ще повинні пізнати. Вдячність організаторам, усім нашим колегам за цю чудову ідею, яка відкриє Україну в першу чергу для нас, а ми її відкриємо для світу», – зазначив під час виступу ректор університету Ігор Цепенда.

Зазначимо, що участь у міжнародному культурно-соціальному проєкті «Таємниці України для тебе» можуть брати усі охочі, як дорослі, так і діти з різних куточків України. Переможці проєкту отримають цінні подарунки.