Про безпеку у Карпатах розповіли під час інформаційного онлайн-дня в Університеті

Відбувся інформаційний онлайн-день проєкту програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC)», який Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника реалізує разом із партнерами – Варшавським університетом, ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області та Гірською добровільно-рятувальною службою Бещадська група (GOPR).

Цю зустріч було присвячено безпечному туризму в горах та покращенню роботи рятівників на високогір’ї завдяки закупленому в рамках проєкту PIMReC обладнанню та створенню Міжнародного навчального центру для рятівників.

Участь в інформаційному дні взяли координатор проєкту PIMReC ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, голова інфраструктурної групи PIMReC, проректор Прикарпатського університету Ярослав Шинкарук,  начальник відділу управління проектами, менеджер PIMReC Любов Зінюк; директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький та менеджери проєкту від Варшавського університету Ян Тигєльський і Юрій Ткачук; партнери проєкту з Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області на чолі з начальником Володимиром Чернецьким, а також заступник начальника, менеджер проєкту Микола Бурлак та начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Тарас Бринда; партнери від Гірської  добровільно-рятувальної служби – Бещадська група  (GOPR) на чолі з головою Кшиштофом Щуреком та менеджерка проєкту Кароліна Ківьор.

До онлайну, який тривав понад дві години, весь цей час приєднувалися зацікавлені особи. Кількість людей коливалась, але постійно становила понад 700 чоловік.

Відкриваючи зустріч, ректор університету Ігор Цепенда зазначив, що цей проєкт немає аналогів ні в Україні, ні в Європі.

«Ми цей проєкт сьогодні розглядаємо з одного боку, як безпековий, а з іншого боку, звичайно, як науковий. Тому, що безпека туристичного руху, і наукова складова його, сьогодні є невід’ємною. Оскільки, навіть створення метеоцентру, який планується зробити в цьому році, є надзвичайно важливим для проведення рятувальних операцій, для запобігання непередбачуваних ситуацій в горах та для постійного інформування туристів. А створення українсько-польської школи гірського рятівництва – це ще один наступний етап, який дозволить готувати професійних гірських рятувальників», – підкреслив Ігор Цепенда.

Директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький свій виступ розпочав з привітання з Днем університету та 150-річчя патрона Прикарпатського Василя Стефаника. Він також надав інформацію про партнерство двох університетів, починаючи з початку реалізації задуму відбудови Обсерваторії на горі Піп Іван у 2012 року.

Начальник ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, надаючи інформацію про хід реалізації проєкту, зазначив, що гірський туризм останні роки став дуже популярним в Україні, а наші Карпати приваблюють й європейських любителів гір, тому важливо мати професійну команду рятівників, які базуються у зручному місці для надання максимально швидкої допомоги.

Про правила безпеки у горах та нове обладнання розповіли начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи ДСНС в Івано-Франківській області Тарас Бринда та менеджерка проєкту від Гірської  добровільно-рятувальноі служби – Бещадська група  (GOPR) Кароліна Ківьор.

Зокрема, Тарас Бринда розповів про нову ініціативу Спеціалізованої пошуково-рятувальної частини ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області “Безпека в горах”. Наразі визначено шість основних тем для зустрічей, які будуть обговорювати з туристичною спільнотою. Однією із тем, яка турбує людей і яку активно обговорювали під час інфодня – це сертифікація і акредитація гірських гідів.

Він зазначив, що усі бажаючі вирушити в гори повинні знати правила гірського туризму. Тому, вирушаючи долати вершини, потрібно: мати спеціальне спорядження (навігаційні прилади, відповідний одяг, взуття, засоби зв’язку тощо); обрати маршрут відповідний до досвіду туриста; повідомити підрозділ гірської-пошукової рятувальної служби, що ви плануєте вихід в гори; дізнатися прогноз погоди; мати записані номери телефонів, куди дзвонити в разі якихось екстрених ситуацій тощо. Зареєструватися, аби рятівники знали про ваші наміри здійснити похід, можна через гул-форму на сайті ГУ ДСНС України і Івано-Франківській області, або на сайті проєкту PIMReC https://pimrec.pnu.edu.ua чи на головній сторінці сайту Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» БІЛИЙ СЛОН https://observatorium.pnu.edu.ua

У свою чергу гірська рятувальниця GOPR Кароліна Ківіор розповіла, що у Польщі є спеціальний рятувальний додаток на смартфон. За допомогою нього туристи можуть викликати допомогу, а гірські рятувальники в той же час на моніторах можуть побачити сигнал про допомогу.

«За допомогою рятувального додатку ми можемо побачити де знаходиться особа, що потребує допомоги, і також можемо дізнатися такі деталі, як, наприклад, скільки відсотків має батарея на телефоні, чи є у потерпілого алергія на медикаменти тощо. Я маю надію, що згодом схожий додаток буде й в Україні, тим більше, що по українському боці багато важкодоступних зон», – повідомила  Кароліна Ківіор.

Завершилася онлайн-зустріч відповідями на запитання.

Всю інформацію про проєкт «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC) можна знайти на сайті проєкту https://pimrec.pnu.edu.ua