Прикарпатський Університет забезпечує культурну наукову дипломатію для Вишеградської четвірки

Конференція та виставка, присвячені 30-річчю заснування Вишеградської четвірки за участі генеральних консулів та консулів держав-членів V4, відбулась сьогодні у Прикарпатському університеті.

У червні завершується головування Польщі у Вишеградській групі, яка об’єднує чотири країни Центральної Європи: Чехію, Словаччину, Угорщину та Польщу. Також це збігається з ювілейною датою, адже цього року минуло 30 років від ухвалення Вишеградської декларації. Ці події стали доброю нагодою для Генерального консульства Республіки Польща у Львові у співпраці з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника організувати захід, у якому взяли участь генеральні консули та консули держав-членів V4: Чехії, Словаччини, Угорщини та Польщі у Львові та Ужгороді; представники місцевої влади та університетів Івано-Франківська, українські бенефіціари проєктів, що фінансуються Вишеградським фондом; представники програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», дипломатичного корпусу та засобів масової інформації.

«Прикарпатський національний університет роками розбудовує співпрацю з університетами країн Вишеградської четвірки і сьогоднішня зустріч генеральних консулів і консулів держав-членів V4 в нашому університеті не є випадковою. Декілька років тому створена унікальна інституція університетів Карпатського регіону – «Колегіум Карпатікум», у який ввійшли університети Вишеградської четвірки, України і Румунії. Символічно, що штаб квартира цієї університетської організації знаходиться в Обсерваторії на горі Піп Іван. Фактично, ми забезпечуємо той блок культурної наукової дипломатії, який сьогодні важливий і безпосередньо для Вишеградської четвірки, і тих інтеграційних процесів, які відбуваються України з Європейським Союзом», – зазначив, відкриваючи роботу конференції ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

У рамках програми конференції відбулося дві дискусійні панелі. У першій взяли участь Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч; Генеральний Консул Чеської Республіки у Львові  Павел Пешек; Генеральний Консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла; Консул Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Петер Ходул. Учасники передусім відзначили, що найважливішим є те, що за 30-ть років Вишеградська група зберегла структуру і досягла вагомих результатів.

«Ми за 30-ть років зберегли цей формат і це означає, що у нас спільні інтереси. Зокрема, серед них – входження в євроатлантичні структури. Історично це вимагало великих зусиль, але також і великих змін. Зараз усі країни Вишеградської групи знаходяться в добрій економічній ситуації. Проте, нам є ще над чим працювати», – зазначила Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

Нині у Вишеградській групі головує Польща, але вже незабаром передасть свої повноваження Угорщині. Подальша діяльність V4 буде зосереджена на низці важливих напрямків.

«Наша офіційна програма буде озвучена під час отримання Угорщиною офіційного головування. Основні напрями – це відновлення економіки після пандемії, безпекові питання, подальші 30-ть років Вишеградської групи, а також буде йти мова про програму «Вишеградська четвірка плюс»», – зауважив Генеральний Консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла.

Нині у Вишеградські групі розглядають різні можливості співпраці з партнерами, які не входять до четвірки. Зокрема, підтримують євроатлантичні прагнення України. «Чеська Республіка, як частина Європейського Союзу, спрямовує свою увагу на залучення країн Східної Європи. Сподіваємося на співпрацю і з іншими країнами, які наразі не входять у Вишеградську групу», – підкреслив Генеральний Консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек.

Консул Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Петер Ходул підкреслив важливість співпраці в освітній сфері. Дипломат висловив зацікавленість у розвитку партнерства між словацькими та українськими університетами.

«Сьогоднішня подія – це подія і підсумків, а ще більш важливо – перспектив розвитку країн Вишеградської групи для України. Адже впродовж цих 30-ти років країни Вишеградської четвірки для України є країнами- партнерами, країнами-друзями, країни, які в складний для України час російської агресії, однозначно підтримали нашу державу. Саме це свідчить про те, що ми сьогодні вийшли на зовсім інший рівень взаємин, які збагачують нас, додають сили і саме головне – надію на майбутнє» – наголосив модератор дискусійної панелі, ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Також відбулася дискусійна панель, присвячена партнерству. Під час її роботи відбулися презентації транскордонних проєктів, реалізованих за кошти Вишеградського фонду та ЄС. Учасники панелі обмінялися новими ідеями та напрямками співпраці. Зокрема, виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» ( м.Львів) Галина Литвин презентувала досвід реалізації Асоціацією проєкту «Мережа місцевого розвитку Карпатського Єврорегіону – можливості для України». Голова правління ГО «Д.O.M. 48.24» (м.Івано-Франківськ)Наталія Вишневецька розповіла про проєкт «Креативні простори: сталі європейські практики». Сергій Адамович, координатор ГО «Поступовий гурт франківців» (Івано-Франківськ), професор ПНУ поділився досвідом проєктної діяльності як керівник проєкту «Велика війна: поховання та історична пам’ять».

По завершенні конференції Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч урочисто відкрила виставку «30 років Вишеградської співпраці 1991-2021 рр.». Як зазначили організатори сьогоднішній захід був доброю нагодою представити результати роботи Вишеградської групи та обговорити її значення для регіону Центральної Європи й для України зокрема, як однієї з найважливіших держав Східного партнерства ЄС.

Довідково: Вишеградська група (Вишеградська четвірка, V4) – угрупування чотирьох країн: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини, яке було засновано унаслідок зустрічі президентів Польщі Леха Валенси і Чехословаччини Вацлава Гавела та прем’єра Угорщини Йожефа Антала 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград (спочатку як «трикутник»). Згадані держави об’єднувала спільна мета: інтеграція до євроатлантичних структур. Опісля країни-члени зосередились на співпраці на форумах НАТО та ЄС, неодноразово залучаючи до обговорення різноманітних питань партнерів ззовні, зокрема й Україну (формат V4+).