Міжнародний форум Центральної та Східної Європи VIA CARPATIA-2021

П’ятдесят найкращих студентів Прикарпатського університету мали змогу взяти участь у якості гостей щорічного Міжнародного форуму Центральної та Східної Європи Via Carpatia-2021 “Капітал свободи: 30 років культурної незалежності”, який проходив 25–27 червня 2021 року в с. Криворівня та смт. Верховина Івано-Франківської області. Студенти Прикарпатського Університету мали чудову нагоду поспілкуватися з відомими політиками, науковцями, митцями.  Форум – масштабна подія, яка складається з фестивалів, концертів, виставок, майстер-класів та інших заходів за участі українських та закордонних виконавців і учасників. Науково-практична частина включала в себе конференцію «Коло Вінценза», де лідери думок, представники державної влади, органів місцевого самоврядування мають можливість обговорити проблеми розвитку Карпатського регіону, політичні, культурні, екологічні та інші актуальні питання. Захід мав декілька локацій, які знаходяться у Верховині та Криворівні.

Просто неба — зіркові музичні гурти, театральні постановки та цікаві дискусії відомих політиків, науковців, митців про культуру і незалежність.

У одній з дискусійних панелей взяв участь ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Разом з директором Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яном Маліцьким та ініціатором VIA CARPATIA, народним депутатом України Миколою Княжицьким й експертами у різних галузях він дискутував на тему «Хребет культурної незалежності”. Під час виступу ректор підкреслив, що «відновлення Прикарпатським та Варшавським університетами Обсерваторії на горі Піп Іван – це найбільший українсько-польський гуманітарний проєкт, який вже виходить за рамки двосторонніх відносин, оскільки об’єднує університети країн Карпатського регіону, які створили унікальний формат співпраці Collegium Carpathicum. У нього входять університети Вишеградської четвірки, України і Румунії. Символічно, що штаб-квартира цієї університетської організації знаходиться в Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» на горі Піп Іван». Насиченою була не тільки конференційна складова VIA CARPATIA, а й культурна.

Сьогодні форум завершується концертом гурту «Go-A», який виступить просто неба вперше після представлення України на Євробаченні, а напередодні гурт «Гайдамаки» представив у Верховині свою прем’єру альбому. Також всі охочі могли аплодувати гуртам «Мандри» і «Кораллі».

Відкриття року — проєкт «HutsulPlanet» вперше виступив у Верховині із прем’єрою альбому «Весняні думи». Крім того, Ростислав Держипільський відкрив форум виставою-феєрію «Вигнані з раю» з Івано-Франківським національним академічним драматичним театром, а закриватиме сьогодні новою постановкою «Гуцульське весілля».

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі