Науковці університету – лауреати премії імені Леся Мартовича

У межах відзначення цьогоріч 150-літнього ювілею від дня народження відомого українського письменника Леся Мартовича на його батьківщині в селі Торговиця на Городенківщині відбулося літературно-мистецьке свято.

В урочистому зібранні взяли участь представники громади, місцевої влади, письменники, мистецькі колективи, науковці Прикарпатського університету. Зокрема, серед запрошених – ректор  університету, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, завідувач кафедри політичних інститутів та процесів, доктор історичних наук, професор Василь Марчук, професорка кафедри журналістики, кандидатка філологічних наук Ганна Марчук, доцент кафедри історії України, кандидат історичних наук Андрій Королько, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Євген Баран.

Традиційним моментом урочистостей було вручення щорічної премії імені Леся Мартовича.

Відрадно зазначити, що цьогоріч лауреатами премії стали також двоє науковців нашого університету – у номінації «Історичне краєзнавство» – Цепенда Ігор Євгенович – доктор політичних наук, професор, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Йому присвоєно премію за особистий вклад у дослідження та популяризацію історії та етнографії Покуття, вивчення проблеми Українсько-Польського переселення 1944-1946 років, історії національної освіти в Західній Україні 1919-1939 років, за дослідження діяльності Покутської трійці – Василя Стефаника, Леся Мартовича, Марка Черемшини, за організацію Всеукраїнських наукових конференцій з життя і діяльності видатних покутян; у номінації – «Літературна діяльність» – Баран Євген Михайлович – відомий український письменник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Він отримав премію за значний внесок у розвиток української літератури.

Під час нагородження голова Городенківської ОТГ Богдан Кобилянський відзначив, зокрема,  велику  роль Прикарпатського університету в розвитку культури, науки, утвердження національних цінностей на Покутті, вшанування пам’яті видатних представників покутського краю.

Лауреат премії, ректор Прикарпатського університету Ігор  Цепенда у своєму вітальному слові, передусім, привітав земляків Леся Мартовича та побажав процвітання громаді, а також підкреслив актуальність і значущість творчості письменника, відзначив великий талант Леся Мартовича невтомно працювати для утвердження українства і об’єднувати людей.

«От і сьогодні, – відзначив Ігор Цепенда, –  постать письменника об’єднує мешканців і численних гостей громади, науковців, письменників і показує, приклад невтомної праці у  контексті розвою національної свідомості».

Під час свята у своєму виступі багатогранність постаті Леся Мартовича та його  вплив на розвиток української літератури акцентував кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Євген Баран.

Велику роль творчості видатного письменника-сатирика в українській історії, літературі та культурі відзначив у вітальному слові професор Василь Марчук.

У ході літературно-мистецького свята також відбулося покладання квітів до пам’ятника письменнику та екскурсія Літературно-меморіальним музеєм Леся Мартовича, до створення експозиції якого долучалися і науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

На згадку про відзначення 150-річного ювілею від дня народження відомого українського письменника Леся Мартовича учасники заходів висадили дерева на території Торговицького ліцею Городенківської міської ради.