Герої не вмирають!

В університеті традиційно вшанували пам’ять студента філософського факультету, який загинув під час протистояння на Євромайдані, Героя Небесної Сотні Романа Гурика та Героїв Небесної Сотні. Захід «Майдан. Територія сильних духом» приурочили Дню Небесної Сотні та 8-ій річниці з дня загибелі Романа Гурика.

Біля Обеліску, присвяченому студентам та викладачам, які загинули у боротьбі за незалежність України, віддати шану Героям зібралися представники ректорату, викладачі, студенти, працівники, рідні Романа Гурика та представники ЗМІ.

«Те, що зробив Роман і його побратими, ми лише зараз оцінюємо наскільки це було важливо. Війна, яка триває з Росією ще раз засвідчує про те, що країна має борців, котрі відстоюють свою незалежність. Ми маємо молоде покоління, яке усвідомлює цінність незалежної України і навіть у цій складній ситуації, в якій  ми опинилися знову, ворог вагається, бо розуміє,  що з кожним роком Україна стає міцнішою. Переконаний, що сьогоднішня молодь, громадяни України не тільки цінують ту незалежність, яку виборили більше трьох десятиліть назад, але саме головне – думають над тим як розбудовувати незалежність України», – зазначив у виступі ректор університету Ігор Цепенда.

Присутні вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Романа Гурика та Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

« Героїчний вчинок Романа Гурика є значимим для всієї нашої країни. Адже він, молодий юнак, студент, віддав найцінніше  – віддав своє життя за наше краще майбутнє. Якщо б так склалося, що я повинна захистити свою країну, то зробила би також такий вибір», – сказала Стелла Козаренко, студентка факультету психології.

Під час заходу перед присутніми також виступили декан факультету психології Лариса Заграй, дідусь Романа Гурика Мирослав Базилько. У своїх виступах вони наголосили, що події Євромайдану стали доленосними для України і в пам’ять про Героїв Небесної Сотні ми повинні відстоювати ті ідеали, за які віддали своє життя наші Герої. Мирослав Базилько також подякував університетській спільноті за те, що пам’ятають і вшановують Романа.

« Пригадую, як Роман на парах завжди слухав уважно, але помітно було, що думав про щось інше. Він думав про те, що найвищою цінністю є життя, але життя не можливе без таких вічних цінностей як гідність і свобода. Наш студент Роман Гурик завжди з нами і його постать є яскравим образом для нашого сумління  – що ми робимо для нашої країни, що ми вкладаємо у її розвиток», –  зазначила декан факультету психології Лариса Заграй.

Зазначимо, що вісім років тому, 20 лютого 2014 року, у найзапекліший час протистояння на Євромайдані, від підступного пострілу снайпера на вулиці Інститутській загинув 19-річний студент філософського факультету Прикарпатського університету Роман Гурик. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.