Прикарпатський – серед лідерів ЗВО України за рейтингом наукометричної системи SCImago Institutions Rankings

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника посів 2-е місце у наукометричному рейтингу SCImago Institutions Rankings серед вітчизняних закладів вищої освіти та науково-дослідних установ у 2022 році. Загалом до рейтингу цьогоріч увійшло 39 українських ЗВО. Такі оновлені офіційні дані опублікували днями на сайті Scimago Institutions Rankings.

SCImago Institutions Rankings – це глобальний рейтинг наукових установ, що публікується з 2009 року групою SCImago – науково-дослідницької організації, що базується в Іспанії, в яку входять члени Вищої ради з наукових досліджень (CSIC) з Гранадського університету, Мадридського університету імені Карла III, Університету Алькали, Університету Естремадури та інших великих освітніх установ Іспанії.

SCImago Institutions Rankings є престижним наукометричним рейтингом, особливість якого полягає у використанні бази даних Scopus. SCIMago є рейтингом наукових організацій, а не тільки ЗВО. Єдине обмеження на входження в даний рейтинг – мати не менше 100 публікацій будь-якого типу, що індексуються Scopus за 5 років, що передують року публікації рейтингу.

Наприклад, для рейтингу 2021 р. брався до уваги період 2016-2020 рр., відповідно для 2022 – за 2017-2021 рр.

SCImago Institutions Rankings оцінює наукові організації за 17 індикаторами та аналізує ЗВО і науково-дослідні установи за композитним індикатором, що поєднує в собі три різних набори показників, заснованих на дослідницькій діяльності, інноваційних заходах і громадському впливу, який вимірюється через видимість у веб. Рейтинг поділений на окремі розділи, серед яких урядування, охорона здоров’я, вища освіта і інше. Для кожного з них проводяться оцінки в таких сферах, як результати досліджень, рівень розвитку міжнародного співробітництва, нормалізований імпакт і кількість публікацій.

Результати рейтингу можна переглянути за посиланням:

https://www.scimagoir.com/rankings.php?country=UKR&sector=Higher%20educ