Презентація Хроніки релокованого вишу

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася заключна подія Тижня Херсонського державного університету – презентація книжки «Чорний лебідь» в історії Херсонського державного університету або Хроніки релокованого вишу.

Присутніми були ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, проректори університетів, викладачі та студенти, а також представники ЗМІ.

Захід пройшов у змішаному форматі. Модератором був перший проректор ХДУ Сергій Омельчук. Ідея створення Хронік належить ректору Херсонського університету, професору Олександру Співаковському.

«Шановні колеги Херсонського державного університету, цей тиждень для всіх нас дуже знаменний, оскільки він пройшов під вашим гаслом не тільки в нашому університеті, але й на Прикарпатті! Те, що ви робите і те, що будете робити – заслуговує на хроніку. Це дуже важливо, бо це не є формальний виклад історії, а це виклад, який буде цікавити не тільки освітян України, а й других за її межами. Таке спілкування творить унікальну можливість всім нам не тільки згуртуватися, але й визначити для себе нові пріоритети, де ми разом будемо їх реалізовувати. Переконаний, що такий складний період для кожного з нас не тільки об’єднав усіх, але й дав нам багато нових цікавих думок для того, щоб два наших університети отримали нову динаміку, нову енергію. Успіхів!», – наголосив у вітальній промові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

У Хроніках висвітлено діяльність Херсонського державного університету в 2022 році в умовах дії воєнного стану в Україні й тимчасового переміщення закладу у зв’язку з тривалою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України. У виданні хронологічно розкрито події та факти в зазначений період і представлено інформацію про організацію основних бізнес-процесів університету в умовах війни.

«Дякую усім, хто сьогодні присутній на нашому заході! Для нас дуже важливим було створення філософії такої книги, як «Чорний лебідь», бо ми публікуємо не тільки наші ювілейні дати, а й хроніки, які відбуваються між ними. Авторами цієї історії є прості люди: викладачі, студенти, ректор ПНУ Ігор Євгенович та його колеги. Ключовим моментом у книзі постає той спротив, який ми з вами створили і не дозволили окупантам запустити проросійський навчальний процес під час окупації. Слава Україні!», – зазначив у вступному слові ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський.

Видання присвячено 105-й річниці від дня заснування університету й призначено для науковців, викладачів, здобувачів освіти та може бути використано в дослідницькій роботі й освітньому процесі.