Налагодження співпраці з Гарвардським університетом та Центром Девіса

Сьогодні до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника завітав помічник директора програми «Вчені без кордонів» у  Центрі Девіса та викладач державного управління в Гарвардському університеті Даніель Епштейн. На зустрічі були присутні перша проректорка Валентина Якубів, декани факультетів, викладачі та працівники університету. Модератором виступив доцент кафедри міжнародних відносин Орест Бойчук, а перекладачем – працівниця відділу міжнародних звʼязків, асистентка кафедри англійської філології Катерина Кобута.

«Вітаю усіх! Для нас є великою честю приймати нашого сьогоднішнього гостя, Даніеля Епштейна, який розповість нам про можливості для нашого університету. Від себе хочу сказати, що в перспективі для нас важливою є організація онлайн-навчань і лекцій професорів Гарвардського університету для наших викладачів і студентів. Це дасть можливість підвищити рівень володіння англійською мовою та налагодити тісні зв’язки з іноземними колегами. Також ми готові брати участь у програмах професійного розвитку в контексті написання грантових програм», – зазначила перша проректорка ПНУ Валентина Якубів.

Важливою темою розмови стало також залучення ресурсів для фінансування спільних проєктів та грантів. Представники обох університетів висловили готовність до активної співпраці в цьому напрямку, що дозволить реалізувати численні інноваційні проєкти та наукові ініціативи.

«Радий тому, що ви прийшли! Хочу розповісти вам про можливості, які надає наш Центр Девіса. З початком повномасштабного вторгнення багато ваших науковців покинули Україну. Відповідно в Європі та США їм пропонуються також різні посади, але наш проєкт спрямований на те, щоб допомогти тим науковцям, які залишилися у своїй країні. Я вважаю, що місто Івано-Франківськ є чудовим майданчиком для наукових досліджень»,  – каже професор Даніель Епштейн.

Сучасний Центр Девіса зміцнюється академічною потужністю Гарвардського університету, яка складається з провідних вчених, видатних аспірантів і мотивованих студентів, а також більш ніж сімдесятирічної історії. Основна мета Центу – це активно використовувати всі важливі можливості для більш плідної та інтенсивної інтелектуальної співпраці між країнами, дисциплінами та поколіннями.  В межах програми «Вчені без кордонів», науковці та студенти, які постраждали від війни, передусім українці, потребують підтримки. Їм потрібен доступ до наукових журналів, конференцій і спільнот, багато хто потребує встановлення нових коренів і мереж. Тому всі вони повинні підтримувати свої професійні навички, щоб безпечно повністю відновити свою кар’єру.

Даніель Епштейн відзначив, що з початку війни Центр Девіса регулярно зустрічається з переміщеними вченими та представниками університетів, щоб краще зрозуміти ситуацію на місцях в Україні, Центральній Азії, на Кавказі та в інших країнах.

Зустріч завершилася обміном думками та пропозиціями щодо подальшої співпраці, яка, як всі сподіваються, принесе значні результати та сприятиме розвитку науки і освіти в Україні.