Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН про тенденції та проблеми системи вищої освіти

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника під головуванням Генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олега Шарова відбулося спільне засідання Ради ректорів Івано-Франківської області за участі ректора ПНУ Ігоря Цепенди, ректора ІФНТУНГ Ігоря Чудика, ректора ІФНМУ Романа Яцишина, першого проректора УКД Михайла Косьмія; Вченої ради, ректорату Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Херсонського державного університету.

Участь у заході також взяли проректори та декани ЗВО Прикарпаття.

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров виступив на засіданні з доповіддю «Вища освіта-2024: реформи в умовах війни». Він розповів про тенденції та проблеми системи вищої освіти України.

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН надав детальну інформацію щодо змін у сфері вищої освіти у контексті організації вступної кампанії. Зокрема, Олег Шаров підкреслив, що ЗВО не будуть сприяти «ухилянтам». Також він наголосив на преференції підготовки військових і правоохоронців. Особливу увагу глава директорату звернув на необхідність підвищення якості підготовки фахівців та забезпечення чесного, безпечного і цифровізованого вступу до вищих навчальних закладів.

Щодо головного пріоритету для системи освіти під час війни, то ним залишається максимальна допомога ЗСУ. Один з дуже важливих напрямків цієї роботи — соціальна та психологічна реабілітація ветеранів війни на базах ЗВО.

Окремою темою обговорення стала безпека учасників освітнього процесу в контексті відновлення аудиторного навчання.

Учасники засідання також торкнулися питань реформи та міжнародної фінансової підтримки, перспектив європейської та євроатлантичної інтеграції.
Тут серед основних завдань для системи вищої освіти МОН бачить — впровадження Стратегії розвитку вищої освіти до 2032; імплементацію Болонського процесу, Тиранського комюніке; перспективу ESG 2027; забезпечення міжнародної української освіти: релевантну статистику, систему кваліфікацій.

Під час засідання також йшлося про посилення антикорупційних заходів у системі вищої освіти та про необхідність оптимізації мережі ЗВО усіх рівнів.

Після зустрічі відбулося ознайомлення Генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Олега Шарова з матеріально-технічною базою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та переміщеного Херсонського державного університету.

Ректори Ігор Цепенда та Олександр Співаковський розказали гостю про роботу ЗВО в умовах війни та взаємодію у вирішенні нагальних проблем.