Державний грант — можливість для вступників

Цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку — державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі (або на програмі підготовки медика).

Таке рішення ухвалено сьогодні урядом України та розроблялося Міністерством освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством економіки.

Державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом отримати від 15 тисяч грн і більше на рік для покриття частини вартості навчання.

Важливе уточнення. Вступ на бюджетну форму залишається без змін: якщо студент вступає на бюджетне місце, держава оплачує всю вартість навчання. Загалом сума гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнту спеціальності.

Важливо — розмір гранту може бути більшим (тобто, помножений на відповідний коефіцієнт), що залежатиме від обраної спеціальності.

Отримати грант може вступник, який: вступає на бакалаврат (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу; вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт; має результати НМТ (ЗНО) з будь-яких двох предметів з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня).

Зазначимо, що для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня, лише другого (отже, для вступників, у яких не менше ніж 170 балів із мінімум двох предметів).

Якщо ж студент вступає на бюджет, держава оплачує всю вартість навчання. Державні гранти не впливатимуть на тих студентів, які цьогоріч вступають на бюджет, вони отримають від держави оплату повної вартості навчання.

Детальніше – у інфографіці: