Прикарпатський університет відвідала делегація Литовської Республіки

Сьогодні, 21 серпня, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника прийняв делегацію Литовської Республіки, до складу якої увійшли відставні офіцери Сил добровільної служби національної оборони Литви Антанас Бурокас та Петрас Дедюра на чолі з доктором права та філософії, президентом Литовської асоціації атлантичного договору, депутатом Вільнюського муніципалітету, заступником голови центральної ради Союзу стрільців Литви, викладачем цивільного права Університету Миколаса Ромеріса та керівником юридичного відділу Національного платіжного агентства при Міністерстві сільського господарства Литви Аудріусом Скайстисом.

В рамках візиту відбулася зустріч із представниками університету та органами місцевого самоврядування, зокрема: першою проректоркою Валентиною Якубів, деканом факультету управління Іриною П’ятничук, деканом факультету історії, політології та міжнародних відносин Ігорем Гураком, доцентом кафедри міжнародних відносин Орестом Бойчуком, кандидаткою економічних наук, доценткою Наталією Гречаник, завідувачем кафедри публічного управління та адміністрування Ольгою Жук, а також депутатом Івано-Франківської обласної ради, доцентом кафедри публічного управління та адміністрування Василем Мельничуком та депутатом Івано-Франківської міської ради Романом Харуком.

Організатором зустрічі була кафедра публічного управління та адміністрування факультету управління.

Перша проректорка Прикарпатського національного університету Валентина Якубів зазначила: “Литва є надійним партнером для нашої країни, і ми відчуваємо їхню велику підтримку. Тому сьогодні в нашому університеті відбувається важлива зустріч. Це серйозний крок до налагодження співпраці з університетами Литви та представниками публічної сфери. Така співпраця відкриває нові можливості для реалізації спільних наукових та освітніх проєктів, підвищення кваліфікації, стажувань, обмінів викладачів та студентів. Також ми розглядаємо можливості стипендіальних програм, щоб наші студенти могли ознайомитися з устроєм публічної сфери в Литві”.

Далі Валентина Якубів розповіла про наш університет та відзначила, що він є сучасним, конкурентоспроможним навчально-дослідним центром міжнародного рівня, який відіграє важливу роль у розвитку регіону та формуванні людського капіталу.

Аудріус Скайстис тривалий час організовує допомогу Україні у війні проти росії. Під його керівництвом для Збройних сил України було передано 49 автомобілів підвищеної прохідності, комплекти одягу, взуття, маскувальні сітки, медичні препарати та засоби, військові продуктові набори, рації та комплектуючі, утеплені спальні мішки, мобільні електростанції та генератори. Вся допомога надається на безоплатній основі.

“Основна мета нашого візиту в Україну – це передача транспорту, необхідних медичних препаратів та іншої гуманітарної допомоги. В останній раз я був у Прикарпатському університеті у 2014 році, тому радий знову відвідати цей заклад та продовжити співпрацю. Я вражений тим, наскільки сучасним і передовим є ваш університет. Хочеться і відзначити обсерваторію на горі Піп Іван, яка відкриває унікальні можливості для наукових досліджень та навчання. Це надзвичайно важливо для розвитку студентів і викладачів, а також для підвищення рівня міжнародного співробітництва”, – каже Скайстис.

Також він повідомив, що в Україні співпрацює з Центром інформації та документації НАТО, Донецьким національним університетом імені Василя Стуса, ГО “Центр міжнародної безпеки”, ГО “Європейський вектор Волині”, Івано-Франківською академією Івана Золотоустого, Ужгородським національним університетом, Луцьким національним технічним університетом, Громадською лігою “Україна-НАТО”, Атлантичною радою України. Він безпосередньо взаємодіє з Посольством Литовської Республіки в Україні, Посольством України в Литві та ГО української діаспори у Литві “Український дім”.

Декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Ігор Гурак під час зустрічі розповів про історичні зв’язки між Україною та Литвою, зазначивши важливість співпраці між двома країнами. Він звернув увагу на різні історичні передумови існування Литви, а також на спільні елементи в культурі та політичних відносинах, які об’єднують наші народи. Зауваживши, що ці зв’язки є важливим фундаментом для розвитку подальших партнерських відносин, особливо в контексті освітніх та наукових ініціатив.

На завершення зустрічі присутні підсумували досягнуті домовленості та висловили готовність до подальшої співпраці.