У Яремче розпочалися XVII Українсько-польські зустрічі

19 вересня в Яремче розпочалися Українсько-польські зустрічі під цьогорічним гаслом «25 років у НАТО – 20 років у ЄС: досвід Польщі, уроки для України». Це єдиний в Україні регулярний науковий форум, який вже 17 рік поспіль збирає разом для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців.

Організаторами форуму є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії Східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, представництво «Польська академія наук» у Києві, Польський Інститут у Києві, Фундація «Свобода і демократія», Громадська організація «Курʼєр Галіційський».

Урочисте відкриття відбулося за участі в.о. ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди, директора Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яна Маліцького, директора Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Олега Рафальського, генерального консула України у Кракові Вячеслава Войнаровського, директора Представництва ПАН у Києві Матеуша Бяласа, віце-маршалка Підкарпатського воєводства Пйотра Пільха, редактора тижневика “Кур’єр Галіцийський” Костянтина Чаваги.

Цього року у зустрічах беруть участь понад 100 учасників з України та Польщі, які обміняються думками під час 8 дискусійних панелей. Також у Яремче відбудуться шість презентацій нових видань, які стосуються українсько-польських відносин.

Перший день форуму розпочався з дискусійної панелі «Європейські та євроатлантичні проєкти у відповідь на російську агресію», яку модерував український політолог, конфліктолог-міжнародник, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень. Доктор політичних наук Григорій Перепелиця.

Чи є щось важливіше за захист від спільного ворога, що загрожує всій демократичній Європі сьогодні? Своїми думками щодо євроатлантичних перспектив України поділилися колишній міністр закордонних справ України (2014-2019 років) Павло Клімкін, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні (2001—2005) Марек Зюлковський, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща (2010-2014) Маркіян Мальський та Генеральний консул РП у Луцьку (2020-2024) Славомір Масік.

Чи готові ми бути союзниками з Польщею? На це питання ствердно відповів Павло Клімкін. На його думку, нашим державам потрібен новий великий союзний договір і спільні стратегії. «Ненависть росіян до українців та поляків сидить у них в ДНК», — переконаний екс-міністр. «НАТО не має зникнути, альянс має стати крутішим!», — підкреслив він.

Війна показала, що на Схід від нас — дика орда, зазначив Маркіян Мальський. Він вважає регіональні оборонні альянси також дуже важливими для загальної безпеки Європи.

«Ми вже демонструємо, що ми союзники та захисники Польщі, — заявив модератор Григорій Перепелиця. — Курська операція Сил оборони України демонструє готовність зробити все, аби відтягнути масштабну навалу росіян на Європу. Росія сама не зупиниться. Чи готова Польща захищати себе? Велике питання…», — вважає директор Інституту зовнішньополітичних досліджень.

Не менш гострою стала й друга дискусійна панель — «Політичні реформи та вступ до ЄС і НАТО: досвід Польщі, висновки для України», яку модерував заступник директора Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Адам Ебергардт.

Також у перший день форуму відбулася низка презентацій книг.

Однією з найцікавіших з них стала презентація нової книги Почесним професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, українським істориком Богданом Гудем «Od unii lubelskiej do rzezi wołyńskich. Cztery eseje o historii polsko-ukraińskiej». Це шлях до діалогу, який заснований на історичних джерелах, а не пропагандистських кліше.

Завершила перший день Українсько-польських зустрічей у Яремче змістовна розмова про плани післявоєнного відновлення України з головою Ради з питань співпраці з Україною, головою Комітету у закордонних справах Сейму Павлом Ковалем.