Формуємо групи для подальшої співпраці з Софійським університетом

На запрошення Інституту історичних досліджень Болгарської академії наук з 2 по 5 вересня в.о. ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда перебував з робочим візитом у Софії.

У рамках зʼїзду випускників Літньої школи Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету в.о. ректора працював на триденній Міжнародній конференції «Центрально-Східна Європа і Балкани: історичні перспективи, культурні мости та нові горизонти».

Також під час візиту Ігор Цепенда відвідав Софійський університет, що носить ім’я святого Климента Охридського, одного з основоположників слов’янської писемності, — найстаріший вищий навчальний заклад Болгарії. Його було засновано у 1888 році. Університет має 16 факультетів, 3 відділення, 14 тисяч студентів, видавництво, комп’ютерний та спортивний центри.

Він зустрівся з ректором Георгієм Валчевим та проректоркою з міжнародного співробітництва Ренетою Бажанковою. В.о. ректора розповів колегам про Прикарпатський університет, про наукові школи ПНУ, про міжнародні проєкти, зокрема, Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» та Міжнародний центр зустрічі студентської молоді у Микуличині.

Разом з директором Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яном Маліцьким вони запропонували низку напрямків, які могли би бути цікавими для болгарських партнерів, зокрема, співпрацю у спільних наукових проєктах у природничих науках, фізиці, нанотехнологіях.

Ігор Цепенда запросив болгарських колег відвідати наш університет та запропонував сформувати конкретні групи з подальшої співпраці.